Visste du at kjøkkenviften din bør rengjøres minst én gang i året, men helst oftere?

Vaske kjøkkenvifte for å unngå brann

Visste du at kjøkkenviften din bør rengjøres minst én gang i året, men helst oftere? Ved å slurve med rengjøringsrutinene kan du risikere dårlig luftkvalitet og ubehagelig lukt – og i verste fall kan det føre til brannfare. Ta vare på kjøkkenet ditt ved å holde viften ren og trygg!

Det høres kanskje åpenbart ut, men en kjøkkenvifte, ofte kalt ventilator og kjøkkenhette, som ikke blir rengjort regelmessig fører til et kjøkken fullt av smuss og fettbelegg. Ifølge en spørreundersøkelse utført av YouGov for Elkjøp, har én av fire ikke rengjort sin kjøkkenvifte i løpet av det siste året. Én av tjue svarer at de aldri rengjør kjøkkenviften. Etter å ha lest denne artikkelen, vil du forhåpentligvis plassere deg innenfor “Rengjør minst en gang i året”–statistikken…

En tett kjøkkenvifte er ikke bare dårlig for inneklimaet…

Et filter fullt av fett vil gjøre at ventilatoren ikke får gjort jobben den er ment for; altså å suge opp matos, fett og røyk. Disse tingene sprer seg da istedenfor rundt om i huset, med konsekvensen av at inneklimaet blir forverret. I tillegg begynner det gradvis å lukte vondt – i verste fall også på andre steder enn bare på kjøkkenet.

Plutselig må du ikke bare vaske området rundt komfyren, men kanskje også på og inni skap og skuffer samt på flater som benker, dører og vegger. Du kan jo forestille deg hvordan skinnende overflater som fliser og kjøleskap ser ut etter en helg med matlaging – for ikke å snakke om kjøkkenvinduene! Er kjøkkenet ditt plassert nærme et inngangs- eller garderobeparti vil tøy og møbelstoffer naturlig nok lukte gammel mat. Fettbelagte klær og dårlig inneluft er verken hyggelig for dere som bor i huset eller eventuelle besøkere – uansett hvor godt middagen du inviterte til smakte…

I et profesjonelt kjøkken vasker kokkene som regel sin kjøkkenvifte daglig – og i hvert fall ukentlig. Bruk og slitasje av en kjøkkenvifte i restaurantbransjen er selvsagt langt intensere enn i en privatbolig. Det er likevel en sammenligning som er kjekk å huske, fordi den sier litt om hvor viktig det er å ta vare på sin kjøkkenvifte. Og når du gruer deg til rengjøringa; vær glad for at du ikke trenger å gjøre det hver dag!

Kjøkkenvifte Franke

Fett og matos sprer seg raskt dersom du ikke vedlikeholder din kjøkkenvifte

En uren kjøkkenvifte kan være en brannrisiko

En kjøkkenvifte er ikke laget for å holde i evig tid. Særlig ikke hvis den ikke blir rengjort med jevne mellomrom. For mye fett samt tette filtre kan til slutt føre til at din kjøkkenvifte går i stykker. Eller, med litt uhell; gjøre vifta til en tikkende brannbombe! Ifølge statistikk fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap er komfyrbranner den største enkeltårsaken til brann i private boliger.

Et typisk eksempel er at flammer eller varme fra gryter får fettet i din kjøkkenvifte til å ta fyr. Står viften på, sprer ilden seg raskt opp gjennom luftekanalen – som også er full av fett. Dette kan føre til brann i både kjøkkeninnredning og yttervegg. Bor du i leilighet eller rekkehus risikerer du dessuten at brannen sprer seg til naboen(e); en situasjon de fleste vel vil unngå for enhver pris.

Den beste måten å forhindre brann på er å sørge for et jevnlig renhold av filtrene i din kjøkkenvifte. Sørg også for å alltid ha slukkepulver tilgjengelig – både på kjøkkenet, og andre steder i boligen. En annen tommelfingerregel er å alltid være til stede når du bruker kokeplaten. Skulle det likevel oppstå brann i vifta, er det viktig at du handler raskt og riktig. Noter deg punktene nedenfor for best mulig slokking!

Dette bør du gjøre ved brann i kjøkkenvifte:

  • Skru av kjøkkenviften
  • Prøv å komme til med slukkepulver, opp i vifta
  • Ikke bruk vann for å slokke; det kan få brannen til å blusse kraftig opp
  • Ved brann i gryte: legg lokket på og vent til den er kald før du tar det av, slik at ilden ikke sprer seg oppover

Hvor ofte bør en kjøkkenvifte rengjøres?

Generelt sett bør en kjøkkenvifte rengjøres minst en gang i året – men helst også oftere enn det. En gang i sommerferien, og en gang i juleferien, for eksempel. Hvor ofte støvsuger du ikke, av hensyn til inneklimaet? Nettopp slik bør du forholde deg til rengjøring av din kjøkkenvifte; som en investering i renere luft i hjemmet.

Behovet for rengjøring avhenger selvsagt av bruk og type modell, men jo oftere du får vasket din kjøkkenvifte – jo hyggeligere blir inneklimaet i din bolig. Det aller beste er å gå for en modell som selv indikerer når det er på tide å rengjøre filtrene. Ikke bare slipper du å holde styr på når vifta sist ble rengjort; det kan også hjelpe deg å unngå krangling i hjemmet. Ta annenhver vask, enkelt og greit!

En vifte med filterrensindikator er dessuten en perfekt løsning for deg som leier ut boligen din. Glem dårlige “men jeg visste ikke”-unnskyldninger eller forsømmelser! Som en ekstra forsikring kan du attpåtil legge inn et “Rengjøring av kjøkkenvifte” –punkt i leiekontrakten – som en forutsetning for å få lov til å leie leiligheten din.

Slik rengjør du en kjøkkenvifte

Den enkleste måten å fjerne fett i filteret på din kjøkkenvifte er å bruke oppvaskmiddel eller tilsvarende fettløsende midler.

Fyll kjøkkenvasken med varmt vann blandet med oppvaskmiddel og rør rundt. Legg filteret i vasken og la det stå over natten. Bruk så en gammel oppvaskbørste for å løsne så mye fett som mulig,

Når filteret virker relativt rent, kan de fleste modellene vaskes i oppvaskmaskin. Kjør helst filteret alene i maskinen. På den måten unngår du at det setter seg fett på annet som vaskes samtidig.

Enkelte fettfiltre er kun tynne tøy- eller stoffmatter. Disse kan ikke vaskes, men må skiftes. Er du usikker, bør du ta en kikk i bruksanvisningenm så finner du ut om filteret til din kjøkkenvifte tåler maskinoppvask.

Tørk godt både på undersiden av din kjøkkenvifte før et nytt eller et rengjort filter monteres tilbake på plass. Sørg også for å gjøre rent langs kanten mot innsiden, hvor filteret festes.

Husk å bytte kullfilter!

Noen kjøkkenvifter blåser ikke luften ut, men tilbake i rommet. De har et såkalt kullfilter, som tar bort lukt og matos som ellers ville blitt blåst tilbake i rommet. Slike filtere kan ikke vaskes, og må istedenfor byttes ut med jevne mellomrom.

Skal du kjøpe nytt fett- eller kullfilter? Sjekk modellnummeret. Mange filtre er nemlig ganske like, men har forskjellige festeanordninger. Sjekk undersiden på din kjøkkenvifte, så finner du som regel modellnummeret.

Franke Smart Deco FSMD 508 Ventilator 50 cm, Mustard Yellow, Normal/Kullfilter
Kjøp
1%
Timessalg
10 780,-
Veil. 10 851,-
1 stk. på lager