0

Er det farlig å dusje rett på flisene?

Man leser ofte at eksperter anbefaler å installere dusjkabinett, dusjhjørne eller alternative løsninger for å unngå direkte dusjing på flisene. Men hvorfor egentlig? Er ikke et baderom vanntett og designet for å tåle fuktighet?

Alle ønsker seg en pen og funksjonell dusjløsning, men ikke alle er sikre på om det er trygt å dusje direkte på flisene og hvorfor det kanskje ikke er tilrådelig. For å begynne, er det viktig å vite hvordan et riktig og godkjent baderom – også kjent som våtrom – skal bygges opp. Først har vi konstruksjonen, eller "skallet" som noen kaller det. Når dette er ferdig og du har sjekket at gulvet har riktig fall mot sluket, og at alle rørgjennomføringer og lignende er klare, må det påføres en vanntett membran på gulv og vegger. Så hvilken type membran bør du velge dersom du ønsker en åpen dusjløsning med fliser som tåler å bli dusjet på? 

Flere typer membran – hvilken passer best?

I hovedsak er det tre typer membran som er godkjent i våtrom. Bunnmembranen legges under støp og er som regel en sveisemembran. Det betyr at en heldekkende PVC-duk legges på gulv og et stykke oppover veggene. For at den skal bli helt tett, må den sveises med varmluft i alle hjørner og gjennomføringer. En toppmembran legges oppå betongen, og kan både være PVC-duk og smøremembran. Duken må varmebehandles akkurat som om den var en bunnmembran. Smøremembranen må påsmøres betongen i flere lag, som må tørke ordentlig mellom hver påsmøring. Alle tre metoder er godkjent, så det er smak og behag som avgjør hvilken løsning man velger. På veggene er det nok mest vanlig med smøremembran.  

 

Sørg for ordentlig flislegging og fuging ved åpen dusjløsning

Du har sikkert tenkt å legge fliser – om ikke på veggen, så i alle fall på gulvet? Da må du aller først sjekke om toppmembranen – hvis det er det du har – tåler flislimet du har tenkt å bruke. Husk også å la flisene gå minst én høyde opp på veggen, dersom du ikke skal ha fliser på hele veggen. Det er viktig at alle deler av badet som er våtsoner – det vil si ved dusjområde, toalett og vask – betraktes som om de ”alltid” var våte. Du kan altså bruke tapet, dekorplater og lignende der det ikke kommer direkte vannsprut. Alle andre steder bør du bruke fliser. Fugingen er jo også en liten historie for seg. De fleste proffer anbefaler nå at du bruker såkalte vanntette fugemasser (95% tette). Dette fordi denne massen trekker til seg minimalt med fukt, men har den egenskapen at den er diffusjonsåpen.  

 

Bare å dusje rett på flisene da...?

Enkelte fagfolk følger tanken om “Bedre føre var...”. Derfor anbefales det at man hindrer vannet fra i det hele tatt å komme i direkte kontakt med gulv- og veggflatene på badet. Men det er vel så vanlig å velge en åpen dusjløsning, og som regel går det også helt fint. Det er og blir et spørsmål om nøyaktig håndverk når membranen legges. Derfor er det er viktig å merke seg at dersom noe mot formodning skulle gå galt med membranen, kan det være vanskelig å få dekket en eventuell fuktskade på forsikringen.

Det er også verdt å nevne at gamle eller slitte fuger enkelt kan tettes med fugefornyer for å unngå at vann trenger mellom fugene. I tillegg kan dusjløsninger hvor man dusjer rett på flisene behandles med fugeimpregnering. Dette øker sjansen for at fuger og fliser holder tett, og kan forbedre livslengden til dusjen din. Både fugefornyer og fugeimpregnering fås kjøpt i de fleste byggevarehandler og er relativt enkle å bruke.

 

bathlife dusjkabinett betrakta "Betrakta" dusjkabinett fra Bathlife finnes både i rett modell og buet modell

 

Kanskje et dusjkabinett kan være løsningen for deg?

Dusjkabinettet leder vannet rett ned i sluket uten at det blir tar veien om fliser og i fuger. Kondensen som ellers vil bre seg ut i hele badet, fester seg på dører og vegger. I et dusjkabinett omdannes kondensen til dråper som renner rett ned i sluket. Andre løsninger eksponerer vegg og/eller gulv i mer eller mindre grad, og utsetter fliser og fuger for store mengder fuktighet. Dessuten er rengjøring av et dusjkabinett enkelt; bare bruk en vanlig klut regelmessig, slik at hud- eller såperester ikke fester seg på glasset. Kalkrester kan fjernes med en svamp dyppet i eddik og vann, samt eventuelt litt oppvaskmiddel.  

 

Tips og kommentarer fra leserne!

 

 • dusjkabinett er det beste basta!
   
 • Hvis du ikke kan dusje rett på flisene…. så bekrefter det veldig dårlig fagarbeid…..
   
 • Kan fint dusje rett på fliser på et nybygd bad,er derimot badet endel år ville æ vel vurdert dusjkabinett, skjer mye i et hus med åra når materialer tørker så den ekstra sikkerheten med et dusjkabinett er ikke ei dum vurdering :-)
   
 • Det finnes ikke en fugemasse som er 100% vanntett, spesielt med årene. Nyere bad har som regel membran i form av våtromsplater bak flisene og smøre eller sveisemembran på gulv, men på eldre bad ville jeg aldri dusjet rett mot flisene.
   
 • I følge bademiljø som pusset opp badet i en leilighet vi bodde for noen år siden er ikke fugemasse som blir brukt vanntett og man kan få vann under flisene som kan dukke opp andre steder. Hos oss kom det vann opp i en fuge i andre enden av rommet. Måtte derfor legge på en slags impregnering på fugene inne i dusjen.
   
 • Ei normal fugemasse vil i løpet av 7 sekunder være bløt/fuktig tvers gjennom. Tiden det tar at dette tørker opp er avhengig av hvor godt ventilert badet er og varme. Eksempelvis en familie på 4 med to tenåringer med dusj rett på vegg/gulv, der vil fugene så og si aldri tørke opp. Uansett hvor mye man argumenterer at man har membran bak flisene, så trives mugg og sopp i fuktige omgivelser og sist men ikke minst varmt. Vi kommer nok til å se mange våtromskader i fremtiden, da vi drives av design og mote fremfor funksjonalitet…. Men, det blir mer å gjøre på flisleggerne og hyggelig er jo det. Men kanskje ikke for de skadene oppstår hos….
   
 • Dusjkabinett, eneste brukbare i lengden!
   
 • Dusj rett på flisene med god samvittighet! Det som er så fint med fliser kontra baderomsplater er at bak flisene er det vanntett membran. Bak platene er det……isolasjon…..som «aldri» vil tørke hvis den blir våt. Med fliser har du tilnærmet dobbelt beskyttelse mot vann. Med fliser har du et ekte og et mer luksøriøst bad er nå min mening.

 

06.06.2024

Relaterte produkter

Contura Showerama 10-5 Comfort 100x100 cm, hvit profil, frostet glass
Kjøp
25%
22 140,-
Veil. 29 519,-
1 stk. på lager
Bathlife Betrakta Dusjkabinett 90x90 Sort Matt / Klart Glass
Kjøp
43%
5 275,-
Veil. 9 225,-

Leveringstid ca. 54 dager.
Macro Flow Semi Dusjkabinett, m/armatur 91x91 cm, Sort/Klarglass, Klar bakvegg
Kjøp
16%
20 098,-
Veil. 23 985,-

Leveringstid ca. 20 dager.
Contura Showerama 10-5 Comfort 90x90 cm, alu matt profil, frostet glass
Kjøp
25%
19 220,-
Veil. 25 626,-
På fjernlager. Leveres normalt innen 2-4 hverdager.
Contura Showerama 10-5 Classic 80x90 cm, hvit profil, frostet glass
Kjøp
25%
15 484,-
Veil. 20 646,-
På fjernlager. Leveres normalt innen 2-4 hverdager.
Bathlife Rum Dusjkabinett 120 cm, Aluminium profil/Klarglass
Kjøp
42%
9 910,-
Veil. 16 950,-
På fjernlager. Leveres normalt innen 2-4 hverdager.
Bathlife Betrakta Dusjkabinett 80x80 cm, Sort Matt/Klart Glass
Kjøp
42%
5 060,-
Veil. 8 650,-
På fjernlager. Leveres normalt innen 2-4 hverdager.
Contura Showerama 10-5 Classic 90x90 cm, hvit profil, klart glass
Kjøp
27%
14 390,-
Veil. 19 711,-
På fjernlager. Leveres normalt innen 2-4 hverdager.
Contura Showerama 10-5 Comfort 90x90 cm, hvit profil, klart glass
Kjøp
25%
18 752,-
Veil. 25 003,-
På fjernlager. Leveres normalt innen 2-4 hverdager.
Contura Showerama 10-5 Classic 100x100 cm, hvit profil, klart glass
Kjøp
25%
17 704,-
Veil. 23 605,-
På fjernlager. Leveres normalt innen 2-4 hverdager.